Select Page

Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” din Craiova, în finala concursului naţional al Proiectului “PRO EuRO BRÂNCUŞI !”

Vineri, 10 decembrie 2021, au fost anunțate rezultatele Concursului Național” Lider European”(a XI-a ediție), susținut de Ministerul Educației  şi finanțat de Comisia Europeană. În urma evaluării, echipa LiceuluiTehnologic “Constantin Brâncuși ” din Craiova face parte dintre cele opt echipe finaliste și a obținut una dintre cele cinci mențiuni.

Proiectul “PRO EuRO BRÂNCUȘI!”, a fost scris de o echipă alcătuită din patru elevi din clasa a X-a de la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși” din Craiova, sub coordonarea d-nei prof. Inelia Popescu, și se adresează unui număr de 50 de elevi de la clasele IX–XII. ”Am fost premiaţi pentru originalitatea temei alese, complexitatea strategiei şi a planului de implementare. Cei 10 elevi cu rezultate deosebite la învățătură vor oferi, prin activități peer-mentoring și webinarii, în mod gratuit, voluntar, pe o platformă, meditații gratuite colegilor care au nevoie. Totodată, echipa de proiect va populariza obiectivele acestui proiect și va organiza, cu participarea tuturor elevilor din școală, activități precum: „Magia Crăciunului”, „Ne jucăm, prin teatru învăţăm!”, „Dăruind, vei dobândi!”.  Concursul este destinat elevilor din ciclul liceal și are ca obiectiv sporirea și consolidarea spiritului Uniunii Europene în rândul tinerilor, în contextul activităților legate de valorile și temele europene”, a precizat Inelia Popescu. “Este o competiție care își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor de liceu, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor. Concursul se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în domeniul social, voluntariat, cetățenie democratică Cu atât mai mare este meritulor întregii echipe de proiect, care merită toate felicitările. Încurajăm şi alte unităţi de învăţământ să participe la astfel de proiecte”, a declarat prof. Ani Drăghici, inspector pentru implementarea proiectelor europene în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Motto-ul proiectului: „Fii voluntar! Fii util! Fii european! 
Deși Brâncuși nu are nevoie de ambasadori – ambasadorul lui Brâncuși este însăşi creația lui, noi suntem aici pentru a-i încuraja pe tineri să cunoască această creație, să-i calce pe urme! Prin operele sale, a lăsat în urma lui multă mândrie, putere, respect și curaj. Suntem fericiți și onorați că avem șansa de a fi în același locaș unde și-a descoperit talentul. Am simțit că ne transmite toată ființa și creația sa. Ne-am simțit acolo, în lumea lui! Având în vedere toate aceste aspecte, ne-am propus sa fim și noi, mici făuritori ai creației lui Brâncuși adaptându-ne la nevoile si specificul vremurilor noastre.
Vineri, 10 decembrie 2021echipa școlii PRO EuRO Brâncuși formată din elevii Combei Gabriela, Țonea Nicoleta, Cioană Antonio, și Opran Alessia de la clasele a X-a, sub coordonarea doamnei prof. Inelia Popescu, s-au plasat printre cele 8 finaliste ale Concursului Național Lider European organizat de Comisia Europeană și finanțat de Ministerul Educației, obtinând mențiune cu proiectul lor. Au participat peste 300 de școli din țară, elevii noștri având onoarea să câștige mențiune la nivel național.
Proiectul nostru a fost conceput pentru a-i ajuta pe elevi să-și păstreze și să-și dezvolte o atitudine pozitivă față de necesitatea educației și față de viitorul lor, prezentându-le beneficiile și avantajele economice ale educației pe care o primesc în școală. În contextul școlii online, care amplifică decalajul în ceea ce privește accesul la educație pentru elevii din medii defavorizate, proiectul oferă diferite tipuri de activități care sprijină continuarea educației, în etapa de tranziție de la gimnaziu la liceu.
OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI a fost promovarea voluntariatului în rândul liceenilor astfel încât aceştia să fie convinşi să-şi valorifice ideile, energia şi timpul liber în folosul celorlalți, crescând astfel participarea tinerilor la viaţa comunităţii şi în rezolvarea problemelor acesteia. Corpul European de solidaritate este o inițiativă a Uniunii Europene care oferă șansa tinerilor să facă voluntariat și să se ajute între ei.
Prin acest proiect, elevii și-au propus  dezvoltarea pentru elevii din echipa de proiect a unor abilităţi de viaţă precum responsabilitatea, participarea activă, luarea deciziilor, planificare şi organizare, leadership, comunicare şi relaţionare, rezolvarea problemelor, munca în echipă şi cooperarea, încrederea în sine, promovarea în rândul elevilor a unor exemple de bună practică în ceea ce priveşte educarea non-formală a voluntarilor şi a unor modele pozitive de comportament şi atitudine.